organische bezoekers
online omzet
Benieuwd naar de successen die we behaald hebben met onze klanten? Laat je inspireren.
Video is steeds meer in opkomst. Videocontent blijft niet alleen langer hangen, mensen kijken over het algemeen ook liever naar een video dan dat ze tekst lezen. Wil jij je voor jouw organisatie ook bezighouden met videomarketing? Content marketeers Janneke en Eva vertellen je in deze blog hoe je goede videomarketing aanpakt én hoe je de plank volledig mis kunt slaan.
YouTube is hét medium als het gaat om het bekijken van video’s. Als je dus wilt inzetten op videomarketing, zorg er dan voor dat jouw organisatie een YouTube kanaal heeft. Klinkt heel logisch, is het ook. Toch blijkt in de praktijk dat niet elke organisatie dit doet. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 blijkt dat er dagelijks zo’n 2.4 miljoen mensen gebruikmaken van YouTube. Dit is 11% meer dan vorig jaar. Hieruit kun je dus concluderen dat er steeds meer mensen kijken naar video’s. YouTube is dan ook een belangrijk medium om jouw content op te plaatsen. Mensen gaan via YouTube op zoek naar informatie die ze in de vorm van videocontent tot zich willen nemen. Zorg er dus voor dat jouw organisatie zichtbaar is op YouTube en tegemoetkomt aan de wensen van jouw doelgroep. Stap één is dan ook: maak een YouTube kanaal aan.
Oké, het YouTube kanaal is aangemaakt. Nu is het tijd om je kanaal te vullen met relevante content. Denk goed na over wat voor een videocontent je wilt maken en vooral wat het doel is van het maken van video’s. We zien steeds vaker dat mensen zomaar een video maken om het maken. Stel dus van tevoren goed een plan op. Bedenk je strategie. In een video neem je de kijker mee en vertel je een verhaal. Wat wil je vertellen aan de kijker? En past dit bij de organisatie? Zodra je dit allemaal op een rijtje hebt en uitgewerkt, kun je pas aan de slag gaan met het maken van een video.
Op het gebied van video marketing zijn er tegenwoordig heel veel ontwikkelingen. Eén van de ontwikkelingen waar we niet omheen kunnen zijn het maken van één-op-één video’s. Het direct aanspreken van de doelgroep, dat is wat de kijker wil. Je bouwt zo echt een relatie op met jouw doelgroep. Probeer het eens uit en stel de kijker ook in de video vragen om zo interactie uit te lokken op social media.
Een andere trend op het gebied van videomarketing dat zijn micro-momenten. In 2019 nemen micro-momenten de customer journey steeds meer over. Micro-momenten zijn de vluchtige momenten die mensen besteden aan het even checken van een bepaalde app of het snel zoeken op internet voor bepaalde informatie. Probeer dus te voorzien in de informatiebehoefte van jouw doelgroep met het maken van een video. Let er daarbij ook altijd op hoe je de video noemt. Maak gebruik van de tool Answerthepublic en je ziet precies waar jouw doelgroep naar op zoek is. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat tegels aanbiedt? Maak dan een video over hoe je het beste tegels kunt leggen. Verspreid dit op social media, zet het op je website en zorg ervoor dat je dit uploadt op je YouTube kanaal.
Tegenwoordig zijn er veel meer organisaties die video’s maken. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij onderscheidend bent met jouw videocontent? En, misschien nog wel belangrijker; hoe zorg je dat je nog geloofwaardig bent? Om geloofwaardige videocontent te creëren, zijn er een paar speerpunten die je als bedrijf in het vizier moet houden:
Geloofwaardigheid is dus een van de belangrijkste pijlers voor goede videocontent. Wanneer je alles aanpakt om online aan te prijzen of alleen maar denkt aan de winst, ga je al gauw de mist in. Een goed voorbeeld van hoe je de plank volledig mis kunt slaan, was kortgeleden te zien in het kritische televisieprogramma Rambam. Zoals je in een van onze eerdere blogs las, hebben influencers tegenwoordig grote invloed in marketingland. In deze aflevering werd influencers gevraagd de meest vreemde dingen te testen en online te promoten. Pindakaas als beautyproduct was hierin een van de aan te prijzen producten. Diverse influencers (met 36.000 volgers niet de minste) vertelden schaamteloos dat pindakaas op hun gezicht zorgde voor een betere huid. Een wel heel diep verborgen beautygeheim, dat natuurlijk nooit bewezen is. Het enige feit was dat de influencers betaald kregen om dit te vertellen. Op dezelfde manier werd een doodgewoon energiedrankje dat enkel een vals etiket kreeg, in video’s aangeprezen als een extreem sterk energiedrankje uit Thailand. Allemaal voor een zakcentje van drieduizend euro voor de influencer.
De website Marketingfacts zei het al, de aflevering van Rambam zorgde voor een flinke knauw aan het imago van influencers. Dat is niet het enige effect. Gevoed door dit soort onderzoeken, worden consumenten én potentiële klanten steeds kritischer op wat ze online te zien krijgen. Klopt de informatie? En welk achterliggend doel heeft deze video?
Zorg dus dat je een goed verhaal neerzet, waar een duidelijke strategie achter zit. Ga niet alleen voor de quick wins, maar kijk naar wat je in de toekomst met deze content wil. Kun je deze content met droge ogen vertellen? Sta je over vijf jaar nog steeds achter deze boodschap? En kun je daadwerkelijk verkopen waar je online reclame voor maakt?
We hebben je verteld over de trends en ontwikkelingen van videomarketing. Voor de volledigheid zetten we nog even de meest gemaakte fouten in videomarketingland voor je op een rij:
Sterker nog, het filmpje is pas het begin. Je hebt de aandacht van de potentiële klant getrokken. Nu moeten jouw sales skills ervoor zorgen dat ze jouw diensten of producten daadwerkelijk gaan gebruiken. Dat is direct een extra motivatie om alleen informatie te delen, die je ook echt kunt waarmaken.
Er worden dus steeds meer video’s gemaakt voor marketingdoeleinden én er zijn meer kritische kijkers. Een goede marketingvideo is niet zomaar gemaakt, er zijn diverse valkuilen. Achter een goede videomarketing schuilt een secure werkwijze die vooraf moet worden uitgedacht. Wanneer je de juiste doelgroep wil aanspreken, zul je met een goede boodschap moeten komen die logisch in elkaar zit en geloofwaardigheid uitstraalt. Hier ligt een waterdichte marketingstrategie aan ten grondslag.
De belangrijkste tip is dan ook misschien wel om specialisten in te schakelen. Zeker wanneer je graag gebruik wilt maken van videomarketing, maar twijfelt aan je eigen vaardigheden. Specialisten nemen het werk graag voor je uit handen, voordat je zelf onnodig tijd verdoet aan een project waar je later niet tevreden over bent. Op zoek naar vakkundig advies over videomarketing en mensen die vaker met dit bijltje hebben gehakt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!
Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.