Blog - 28 juni 2023

Wat is Lorem Ipsum?

Geschreven doorEline Onze ervaren E-mail & Content Marketeer

Lorem Ipsum: je hebt het vast wel eens ergens gelezen of ook zelf gebruikt. “Lorem Ipsum dolor sit amet” zijn waarschijnlijk de meest gebruikte woorden die je gaat vinden op het internet. Maar wat is Lorem Ipsum precies en wat betekent het eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles over Lorem Ipsum.

Waarvoor wordt Lorem Ipsum gebruikt?

De Lorem Ipsum tekst wordt voornamelijk gebruikt door grafisch ontwerpers, webdesigners en door drukkers. De tekst geeft namelijk een goede indruk van het uiteindelijke uiterlijk van teksten op websites, in brochures of in boeken.

Wanneer is Lorem Ipsum ontstaan?

Lorem Ipsum is vanaf 1500 voor het eerst terug te vinden in de geschiedenis. Op dat moment kwam ook de boekdrukkunst in toenmalige Lage Landen tot stand. Drukkers kozen hiervoor het uiterlijk van een lettertype goed naar voren komt.

Wat betekent Lorem Ipsum eigenlijk?

Lorem Ipsum wordt geassocieerd met het Latijn, maar de woorden zijn taalkundig niet correct. De woordenreeks van het Lorem Ipsum is namelijk een dummy-tekst (ook wel opvultekst genoemd). Waar de tekst oorspronkelijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Sommige woorden in een zin komen overeen met het filosofische werk ‘De Finibus Ge waart et malorum’ van de Romeinse redenaar en filosoof Cicero. Hierin staat de volgende zin:

“Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit, amet, consectetur, adipisci velit…”

De vertaling van de zin betekent ongeveer: ‘Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf…’ Zoals je ziet, heeft de tekst dus in kleine stukken zinnen een betekenis.

Een voorbeeld van een Lorem Ipsum tekst

Bij Lorem Ipsum draait het niet om de betekenis, maar om de functie van de tekst. Het is een opvultekst en inmiddels zijn er eindeloos veel websites waar je een eigen variant kunt maken. Er wordt dan een tekst gemaakt met bijvoorbeeld quotes uit films. De standaardversie van Lorem Ipsum wordt nog steeds het meest gebruikt. Deze tekst is als volgt:

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Is Lorem Ipsum nog wel relevant?

Het voordeel van Lorem Ipsum vergeleken met andere opvulteksten is dat de tekst een goede afwisseling heeft tussen verschillende letters en woordlengtes. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van echte content meer inzichten geeft. Je krijgt namelijk direct een beter beeld van de boodschap die je gaat overbrengen.

Wat is interne linkbuilding

Vorige blog

Wat is Page Authority?

Volgende blog