Dit is hoe we het doen

Marketplaces

Wil jij jouw producten bekend laten worden onder een breder publiek? Doe dan een beroep op één van de vele marketplaces die Nederland rijk is. Marketplaces (marktplaatsen) is een verzamelnaam voor alle websites waar ondernemingen e-commerce bedrijven, door hun items daar te koop te zetten. Om successen te beleven op marketplaces, is specifieke expertise onmisbaar. Traffic Today  helpt jou hierbij, zodat jouw producten ook daadwerkelijk gaan converteren.

Vraag het Sander Onze ervaren Commercieel Directeur | Digital Strategist

De benefits van marketplaces

  • Bekend worden onder een breder publiek
  • Extra omzet
  • Verkoop uitbreiden naar het buitenland
  • Je doet een beroep op de naamsbekendheid van giganten als Bol.com en Amazon
  • Groter bereik dan je eigen webshop
  • No cure no pay beleid

Welke marketplaces zijn er?

In de tijd dat het internet zich nog in de beginfase bevond, dook de eerste marketplace al op. Marktplaats.nl, toen nog een plek louter voor consumenten, was in 1999 één van de eerste platforms waar producten online verhandeld werden. Later, in 2005 om precies te zijn, werd Beslist.nl daaraan toegevoegd. Inmiddels, anno 2022, schieten de marketplaces als paddenstoelen uit de grond en is het soms moeilijk om up-to-date te blijven van het huidige aanbod verkoopplatforms. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.

Close
Amazon

Aan de andere kant van de oceaan opereert Amazon al jarenlang als marketplace; in Nederland kunnen we sinds 2020 een beroep doen op het platform. Daarmee kwam er een einde aan de noodzaak voor consumenten om hun favoriete items te bestellen via de .de-versie van Amazon.

Ook partner worden?
Close
Marktplaats

Zakelijk verkopen via Marktplaats is steeds meer in trek. Bedrijven gaan zo de concurrentie aan met particulieren die hun eerste- en tweedehands producten aan de man proberen te brengen.

Ook partner worden?
Close
FonQ

Consumenten die hun huis wat ‘fonq’ willen geven, doen dat niet louter meer met items die direct afkomstig zijn van het bedrijf, dat ook een showroom in Utrecht heeft. Verkopen via FonQ is met name geschikt voor webshops die meubels, tuinartikelen of accessoires voor in huis verkopen.

Ook partner worden?
Close
VidaXL

VidaXL is de minst bekende in dit rijtje, maar daarom niet minder het noemen waard. Het bedrijf kent zijn oorsprong in het Limburgse Venlo, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende marketplace in zowel Europa als daarbuiten (Australië, Verenigde Staten).

Ook partner worden?
Close
Bol

In dit rijtje behoeft Bol.com waarschijnlijk de minste uitleg. Gestart als online boekwinkel, maar inmiddels een platform dat bol staat van alle soorten producten die je bedenken kunt. Ook als onderneming kun je vanaf heden je items te koop zetten.

Ook partner worden?
Close
Beslist

Beslist.nl, dat ooit landelijke bekendheid genoot door het sponsorship van een schaatsploeg, profileert zich al sinds 2005 als prijsvergelijker in Nederland. Het platform wordt iedere dag bezocht door meer dan 500.000 Nederlanders, die hier miljoenen producten kopen kunnen.

Ook partner worden?
Close
Ebay

Toen nog nooit iemand van Amazon had gehoord in de Verenigde Staten, was Ebay al volop bezig om aan de weg te timmeren. Daar deed het platform later nog een schepje bovenop, door het Nederlandse Marktplaats.nl op te kopen.

Ook partner worden?
Close
Zalando

Daar waar FonQ zich hoofdzakelijk toespitst op accessoires voor in huis, is Zalando het platform bij uitstek voor webshops in kleding. Wil het nog niet zo vlotten met jouw online conversies of wil je juist een volgende stap zetten? Laat Traffic Today je helpen om te expanderen naar Zalando.

Ook partner worden?

Bol.com

Hierboven noemden we Bol.com al even als voornaamste marketplace. Traffic Today trad in 2022 toe als ambassadeur van het platform, direct toen Bol.com besloot te starten met het partnerprogramma. We werden hiermee beloond, doordat we aangetoond hebben dat onze klanten zichtbaar zijn gegroeid door onze toedoen. Het prettige aan dit platform, is dat het relatief makkelijk is om in gebruik te nemen. Nadat er een verkoopaccount is aangemaakt en de aanvullende gegevens bekend zijn bij het platform, dient alleen jouw bedrijf nog geïdentificeerd te worden en de EAN codes achterhaald te worden om van start te gaan. Extra aangenaam is de optie om de verzending en retournering uit te besteden bij Bol.com, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Lees meer over Verkopen via Bol.com in ons blog.

Bol.com_badge

Amazon

Binnen onze landsgrenzen, is Amazon.com het platform bij uitstek dat de concurrentie aangaat met Bol.com. Amazon vertoont veel gelijkenissen met Bol.com. Zo geldt de Fulfillment By Amazon als een aanvullende service die de verzending uit handen neemt voor je en dien je ook hier een lijst aan te dragen met codes. Het voornaamste verschil zit hem vooral in het internationale karakter van de marketplace. Tel daar de relatief lage abonnementskosten (€39 p.m.) bij op en het aanzienlijke bereik wat je ermee pakken kunt en je hebt het ideale platform te pakken voor degenen die aspiraties hebben in het buitenland.

Lees meer over Verkopen via Amazon in ons blog.

 

Amazon

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contact opnemen

Nieuwsgierig geworden naar marketplaces? Traffic Today helpt je er graag mee! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

Feed management tool

Om op een efficiënte manier gebruik te maken van marketplaces, is het gebruik van een feed management tool onmisbaar. Producten worden op ieder kanaal namelijk verwerkt in een zogenoemde feed, die je het beste kunt omschrijven als een grootschalig databestand waarin heel veel informatie is opgenomen over de desbetreffende producten. Hierbij kun je denken aan de naam van het product, een omschrijving van het item, maar ook de voorraad en onder welke categorie het desbetreffende product geschaard kan worden. Het ‘probleem’ is echter dat de vereisten van de productfeed niet altijd in overeenstemming is met elkaar, waardoor het veel tijd kan kosten om dit manueel aan te passen. In plaats daarvan maken we gebruik van een feed management tool. Het bestieren van marketplaces wordt zo een stuk eenvoudiger én overzichtelijker.

Channable Gold Partner

Een feed management tool waar we bij Traffic Today veelvuldig gebruik van maken, is Channable. Channable vergemakkelijkt het beheer van omni channels door slimme technologieën en methodieken in te passen. De handige API stelt ons in staat om informatie over producten altijd up-to-date te houden, terwijl advertenties verbeterd kunnen worden door de SEA tool. In 2022 bereikten we de Gold status, iets waar we bij Traffic Today maar wat trots op zijn.

Contentoptimalisatie

Content optimalisatie voor marketplaces

Ga je met marketplaces werken, dan kun je niet heen om content optimalisatie. De content die we in dit geval bedoelen, spitst zich met name toe op die in de producttitels. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit een belangrijke leidraad vormt voor velen om al dan niet op een item te klikken in het overzicht. Wat doorgaans goed werkt, is het opnemen van de merknaam, type nummer, grootte en kleur in de titel. Tevens is het belangrijk om een goede omschrijving toe te voegen aan het desbetreffende product. Zoom in op de unique selling points (USP’s) van het item dat je uitlicht, belicht eventuele verschillen met soortgelijke producten of geef extra informatie ten aanzien van de maat.

Prijsoptimalisatie

Eigen jij een webshop toe? Dan stippel jij de lijntjes uit en bepaal je zo wanneer producten al dan niet gratis verzonden worden. Ga je over op een marketplace, dan moet je mogelijk prijsoptimalisatie doorvoeren. Het kan namelijk maar zo zijn dat de marketplace waarmee je gaat samenwerken, je verplicht om kosteloos te versturen vanaf een kleiner bedrag. Risico dat op de loer ligt: een te kleine marge, waardoor het eerder kwaad dan goed doet om het bewuste item te verkopen. Binnen de verschillende marketplaces heb je dan ook de optie om kenbaar te maken wat de minimale marge moet zijn om het product door te voeren naar het platform. Maar om een zo groot mogelijke afzetmarkt te creëren, kun je ook prijsoptimalisatie door te voeren. Hierbij maak je specifieke items wat duurder op een marketplace. Op die manier vloeit een grotere winst alsnog door naar jouw rekening. Wil je meer lezen tips krijgen over marketplaces? Lees dan ons blog ’10 marketplace trends om in de gaten te houden’.

cta-employee-particles
call-to-action
Sander staat voor je klaar!
Laat je informeren over marketplaces

Heb je wel oren naar marketplaces, maar heb je geen flauw idee wat er allemaal bij komt kijken? Neem dan contact met ons op.